Pikalaina

 
Pikavippejä lainaavat nykyaikana lukuisat rahoitusfirmat. Lain muutoksen seurauksena vuonna 2013 vippifirmat käskettiin ottamaan pikavipeistään aika tavalla pienimääräisempää korkoprosenttia kuin ennen. Kyseisen uudistuksen seurauksena monet epämääräiset pikaluottoviritelmät sulkivat pikalainailun ja muut yritykset päätyivät uudistamaan pienlainasääntönsä ja korkotasonsa. Lakiuudistuksen tähden ohella aiemmin normaalisti hinnakkaasti hinnoitellut pienet lainat ovat nykyaikana aika lailla edullisempia asiakkaalle. Muuttuneen lain myötä lainojen rahasummat muuttuivat kuitenkin rahamäärältään isommiksi, jolloin esimerkiksi 2 satasen lainaa ei tavallisesti useatkaan lainapaikat tarjoa tulevaisuudessa.

Pikavipit ovat synnyttäneet pikavippien syntymisestä lähtien raivoisaa kritiikkiä. Asennoituminen hinnakkaisiin vippeihin on ollut lähes kaikissa uutisissa melkein yksinomaan kielteinen. Lainojen helppo ja joutuisa lainaus ovat synnyttäneet lukemattomalle vippaajalle ongelmia, sillä pienlainoja ei usein ole kyetty lyhentämään pois vaaditussa ajassa. Lyhentämättömistä pikalainoista on mahdollisesti voinut saada alkunsa vippikierre, jolloin vanhoja pienlainoja maksetaan luotonantajalle uusilla vipeillä.

Nykyään vippejä haetaan lukumääräisesti vähemmässä määrin kuin mitä aiemmin, mutta lainat ovat toisaalta tavallisesti rutkasti suurempia. Lakimuutoksen johdosta listattuna ei ole kovinkaan kosolti nykypäivänä muun muassa suurin piirtein 100 euron pikaluottoja. Aiemmin tavallinen pieni laina oli 201 €, ja laina lyhennettiin luotonantajalle keskimäärin 14-30 vuorokaudessa.

Pikavippi lainataan useimmiten tilanteessa, jos valuuttaa ei ole melkein yhtään, eikä sitä voi hankkia muualta. Laina niin ikään toivotaan ottaa aivan pian käyttöön. Vippejä nostavat monesti 18-25 vuotiaat ja varattomat suomalaiset. Pikavipin lainaaminen vaatii määrätyn iän vähintään, pitkäkestoisen oleskelemisen täällä ja kelpoisuuden pienlainaan. Ennen lainan ottamista olisi fiksua selvittää, että pikavipin on kykenevä tilittämään takaisin laina-aikana, jos näin lainoittaja määrää.

Pienlainaversioita ja kaikenlaisia pikalainoja on järkevää verrata joka tapauksessa kuluiltaan. Ennen pikavipin hakemista on fiksua lueskella myöskin luottoehdot, siitä huolimatta että lainaratkaisu ensin tuntuisikin halvalta ja soveliaalta.

Pikaluotoille on olemassa toisaalta runsaasti muunlaisia versioita. Sellaisia ovat esim. vertaislainat, jossa tapauksessa lainaa ei lainaa pankki, vaan verkon kautta tavoitettu ihminen.

Pikalainaa saa helposti ja se voi olla helppo apukeino pakottavaan rahantarpeeseen siinä tapauksessa, jos palkan saaminen on aivan pian. Pikalainoilla ei missään tapauksessa ole järkevää alkaa maksamaan myöhässä olevia vippejä. Vaikka pikaluoton saaminen on näppärää, on hyvä varmistaa että lainan myös pystyy maksamaan oikeassa ajassa lainafirmalle. Jos pikalaina aikaansaa vaikeuksia suorittaa lainafirmalle, on järkevää ottaa yhteyttä pikalainafirmaan ja sopia maksusuunnitelmasta.

Pienlaina on maltillisesti hinnoitettua isompaa lainaa ylivoimaisesti hinnakkaampi luottotuote. Jos lainanottaja ei ole varma pystyykö luoton hoitamaan määräajassa takaisin, henkilön on fiksua selvittää onko vippiyrityksen yleiset ehdot pikavipin lyhentämisen suhteen joustavia. Kun maksuaika pitenee, eikä lainasummaa pystykään tilittämään pois, pikavipin korko saattaa nousta isoksi. Silloin vaatimatonkin laina saattaa lopulta nousta kustannuksiltaan hyvin huomattavaksi.

Jos lainarahaa haluaa ottaa, on järkevää kysellä lainaa aluksi pankista josta luoton voi saada lähestulkoon aina kohtuulisemmalla korkotasolla ja lisäkustannuksilla kuin muista paikoista. Siinä tapauksessa kun lainarahaa ei pankista saa, on järkevää verrata eri lainafirmojen lainojen kustannuksia ja anoa korkotasoltaan kohtuuhintainen ratkaisu.

Pikavipit ovat lähtöisin Pohjois-amerikasta, jossa luottoja myydään esimerkiksi nimityksellä paycheck advance. Suomessa operoivat vippiluottofirmat starttasivat pikalainailun vuosia sitten.

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/pikavippi-velkaannuttaa-edelleen-monia/176964/