Pikavippi
Pieniä lainoja tarjoavat tänä päivänä useat pikavippipalvelut. Lain muutoksen vuoksi vuonna 2013 vippiyhtiöt velvoitettiin perimään pikkulainoistaan paljon vähäisempää korkotasoa kuin aiemmin. Laissa määrätyn muutoksen johdosta monet epämääräiset pikalainafirmat keskeyttivät pikalainailun ja jäljelle jääneet lainaajat joutuivat korjaamaan pikaluottoasetuksensa ja korkoprosenttinsa. Lakimuunnelman takia ohella koskaan normaalisti törkeästi arvotetut pikaluotot ovat tällä hetkellä huomattavasti kohtuuhintaisempia asiakkaalle. Uudistuksen vuoksi lainojen summat muuttuivat kumminkin suuremmiksi, jolloin mm. 2 sadan euron pikavippiä ei ehkä kuitenkaan monetkaan pikavippiyhtiöt anna jatkossa.

Vipit ovat saaneet aikaiseksi vippien syntymisestä lähtien tempperamenttistä kritiikkiä. Asennoituminen kalliisiin vippeihin on ollut eri viestimissä kutakuinkin pelkästään moitiskeleva. Pikalainojen helppo ja nopea saatavuus ovat saaneet aikaan lukemattomalle pikalainaajalle vippikierteen, sillä pikavippejä ei aina ole pystytty maksamaan lainafirmalle tulevina viikkoina. Maksamattomista pikalainoista on mahdollisesti saattanut saada alkunsa pikaluottokierre, jossa entisiä pikaluottoja hoidetaan lainafirmalle eri pikaluotoilla.

Tätä nykyä pikalainoja haetaan määrältään vähemmässä määrin kuin mitä ennen, mutta rahasummat ovat toisaalta normaalisti huomattavasti suurempia. Lain muutoksen johdosta tarjolla ei ole erityisen suurta määrää tätä nykyä esim. suurin piirtein sadan euron pikavippejä. Ennen keskiarvoinen pikalaina oli parisataa €, ja pikaluotto suoritettiin takaisin suunnilleen kuukaudessa.

Pikaluotto haetaan useasti silloin, jos rahaa ei ole likimain ollenkaan, eikä käteistä myönnetä muista paikoista. Lainattu summa myöskin vaaditaan saada pikaisesti käyttöön. Pieniä lainoja ottavat useissa tapauksissa nuoret ja vähävaraiset ihmiset. Pienlainan lainaaminen edellyttää riittävän väh. iän, vakituisen oleskelemisen täällä ja kelpoisuuden lainaan. Ennen vipin ottamista olisi hyvä tehdä varmaksi, että luoton pystyy maksamaan takaisin laina-aikana, jos tällä tavoin lainoittaja määrää.

Pikavippituotteita ja suurta määrää pikavippejä on viisasta verrata vähintäänkin kustannuksiltaan. Ennen vipin hakemista on viisasta lukea lisäksi lainaehdot, vaikkakin pikalaina ensin näyttäisikin kohtuuhintaiselta ja sopivalta.

Pienlainoille on olemassa kuitenkin monia ratkaisuja. Niitä ovat mm. vertaislainat, jossa lainaa ei myönnä rahoituslaitos, vaan verkon kautta löydettävä yksityishenkilö.

Vippi voi olla hyvä keino yllättävään rahapulaan siinä tapauksessa, kun palkkapäivä on aivan pian. Vipeillä ei ikinä kannata aloittaa hoitamaan erääntyneitä velkoja. Jos kohta vipin hakeminen on yksinkertaista, on hyvä varmistaa että pikaluoton niin ikään on kykenevä maksamaan oikeassa takaisinmaksuajassa pois. Jos pikalaina synnyttää ongelmia hoitaa takaisin, on viisasta soittaa pikalainafirmaan ja sopia asiasta.

Vippi on edullisesti hinnoiteltua isompaa lainaa aika tavalla hinnakkaampi luotto. Jos kuluttaja ei tiedä pystyykö lainan suorittamaan eräpäivään mennessä luotonantajalle, henkilön on järkevää tarkistaa onko vippiyrityksen lainaehdot luoton suorittamisen suhteen rehtejä. Silloin kun lainan maksuaika ylittyy, eikä lainaa kykenekään tilittämään pois, pikavipin korko saattaa nousta mittavaksi. Silloin pienehkökin lainattu summa voi myöhemmin kiivetä rahamäärältään erittäin suureksi.

Silloin kun luottoa haluaa ottaa, on hyvä kysäistä lainaa aluksi omasta pankista josta lainasumman voi ottaa lähestulkoon joka tapauksessa kohtuulisemmalla kulutasolla ja lisäkustannuksilla kuin muusta paikasta. Jos lainaa ei pankista saa, on viisasta vertailla eri lainoittajien lainojen korkoja yms ja anoa kuluiltaan sopiva ratkaisu.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/osamaksu--puhelinlasku--pikavippi---luottohairiot-yleistyivat-tuntuvasti/1911612